Ο βασικότερος λόγος που επιλέξαμε να καταψύξουμε τα λουκάνικα ήταν για να μην χρησιμοποιήσουμε καθόλου συντηρητικά ούτε μεγάλη ποσότητα αλατιού. Θέλαμε ένα προϊόν που θα παραμένει φρέσκο για μεγάλο χρονικό διάστημα·και το καταφέραμε! Όσο είναι ακόμα φρέσκα τα λουκάνικα, μπορείτε να τα καταψύξετε,δεσμεύοντας έτσι όλες τις θρεπτικές ουσίες τους. Επιπλέον, τα κατεψυγμένα προϊόντα είναι πιο πρακτικά στη χρήση,αποθηκεύονται εύκολα και προσφέρουν μεγάλο περιθώριο στην ημερομηνία λήξης τους. Παράλληλα, είναι και πιο ασφαλή, καθώς η διαδικασία κατάψυξης σταματά την ανάπτυξη βακτηρίων. 

Ο ιδανικός και υγειονομικά σωστός τρόπος απόψυξης είναι η παραμονή των λουκάνικων στη συντήρηση του ψυγείου για 24 ώρες. Ωστόσο, επειδή κατανοούμε ότι μπορεί να μην μπορείτε να προγραμματίσετε εύκολα κάτι τέτοιο, μπορείτε να βυθίσετε τη συσκευασία (όπως πωλείται, χωρίς να την ανοίξετε) σε κρύο νερό βρύσης με μερικά παγάκια και να τα αφήσετε για ½ με 1 ώρα.  

Μια από τις βασικές αρχές μας, όταν αποφασίσαμε να παρασκευάσουμε τα δικά μας λουκάνικα, ήταν να μην προσθέσουμε καθόλου συντηρητικά και χημικά. Για αυτόν το λόγο, τα λουκάνικα δεν αντέχουν πολλές ημέρες στη συντήρηση του ψυγείου. Προστατεύονται από τη συσκευασία τους σε κενό αέρος (δεν οξειδώνονται) για αυτές τις 7 ημέρες, άρα καλό είναι να τα αποψύχετε όταν θέλετε να τα καταναλώσετε την ίδια ή την επόμενη ημέρα. 

Αν δεν ψήσετε όλα τα λουκάνικα, όσα περίσσεψαν πρέπει να τα τυλίξετε ένα-ένα σφικτά με μεμβράνη, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με οξυγόνο, να τα αποθηκεύσετε στη συντήρηση του ψυγείου και να τα καταναλώσετε εντός 2 ημερών από την ημέρα που ανοίξατε τη συσκευασία.

Είναι γνωστό ότι ένα από τα κλειδιά για μια επιτυχημένη συνταγή λουκάνικου είναι το σωστό έντερο. Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε φυσικά πρόβεια έντερα γιατί η κορυφαία τους ποιότητα, σε συνδυασμό με τη μικρή τους διάμετρο, τα καθιστούν ιδανικά για την παραγωγή εκλεκτών λουκάνικων. Επιπλέον, δίνουν μαλακό αποτέλεσμα και παράλληλα έχουν την απαραίτητη αντοχή για να συγκρατούν τη γέμιση κατά το μαγείρεμα. Σε σύγκριση με τα φυσικά χοιρινά ή μοσχαρίσια έντερα, προσφέρουν καλύτερο γευστικό και οπτικό αποτέλεσμα.  
 

Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό θαλασσινό αλάτι, μόνο ως καρύκευμα για να ενισχύσει τη γεύση και όχι ως συντηρητικό ή τονωτικό των χρωμάτων. 

Ήταν μεγάλο στοίχημα για εμάς, να παρασκευάσουμε ένα υγιεινό και, παράλληλα, νόστιμο λουκάνικο.  Για να συμβεί αυτό, θα έπρεπε να μειώσουμε το λίπος. Επιλέξαμε να αφήσουμε μόνο το 10% του συνολικού βάρους του κρέατος σε λίπος, για να πετύχουμε την ιδανική αναλογία μεταξύ υγιεινής διατροφής και γευστικού αποτελέσματος. Το παραπάνω ποσοστό δεν ισχύει για το “The Lemon & The Fennel” που δεν έχει καμία προσθήκη ζωικού λίπους στο βιολογικό κοτόπουλο φιλέτο στήθος. 
Ακόμη, λαμβάνοντας υπόψη ότι το λίπος λιπαίνει το κρέας και το βοηθά να μη στεγνώνει κατά το ψήσιμο, στην προκειμένη, λόγω έλλειψης λίπους, προτείνουμε να συμπεριφερθείτε στα λουκάνικα ως κρέατα κατά το ψήσιμο, για να έχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε Ελληνικό φυσικό θαλασσινό αλάτι αρχικά ως υγιεινότερη επιλογή, αφού το συγκεκριμένο αλάτι έχει υποστεί τις λιγότερες δυνατές επεξεργασίες και δεν περιέχει πρόσθετα και βελτιωτικά. Επίσης, οι κρύσταλλοί του διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά της θάλασσας καθώς, μέσω της ηλιακής εξάτμισης του νερού από τις αλυκές, κρατούν αναλλοίωτα τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα. Άλλος ένας λόγος που το επιλέξαμε είναι η πρακτικότητά του, αφού διαλύεται γρήγορα και ομοιόμορφα στο μαγείρεμα και δένει αρμονικά με τα υπόλοιπα συστατικά.

Άλλη μία από τις αγνότερες πρώτες ύλες που βρίσκονται σε αφθονία στην Ελλάδα είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το επιλέξαμε ως βασικό συστατικό κάποιων συνταγών γιατί είναι το πιο υγιεινό και λιγότερο επεξεργασμένο ή κατεργασμένο ελαιόλαδο. Επιπλέον, η παραγωγή του γίνεται με φυσικές μεθόδους, ενώ τυποποιείται για να παραμένει αγνό και να διατηρεί τα βασικά του ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως την ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Επίσης, λόγω της υψηλής ποσότητας αντιοξειδωτικών που περιέχει, θεωρείται εξαιρετικά θρεπτικό.